Főoldal > U20 > U20: közel járt a bravúrhoz, de búcsúzott a vb-től a válogatott

U20: közel járt a bravúrhoz, de búcsúzott a vb-től a válogatott

(fotók: FIFA/Getty Images)
A magyar válogatott nagyott küzdött, és jól játszott a szerbek elleni nyolcaddöntőben az U20-as világbajnokságon, de az ellenfél a rendes játékidő és a 2x15 perces hosszabbítás végén is szerzett egy-egy gólt, és 2-1-re győzni tudott.
U20-as válogatottunk a roppant nehéz csoportból való továbbjutás után a világbajnokság eddigi egyik legjobb teljesítményt nyújtó együttesével szemben lépett pályára a világbajnokság nyolcaddöntőjében. A szerbek ugyancsak kemény csoportból jutottak tovább úgy, hogy a három mérkőzésükön mindössze egy gólt kaptak (Uruguaytól), és sikerült legyőzniük Malit és Mexikót is. A szerb válogatott számára előnyt jelenthetett, hogy egy nappal többet pihenhettek a mérkőzés előtt, ráadásul "hazai pályán" léphettek pályára, hiszen ők Dunedinben játszották le csoportmeccseiket is, míg mi hosszú utazást követően, hétfőn érkeztünk meg a dél-új-zélandi városba.

Az 5200 néző előtt rendezett összecsapáson a szerbek igazolták előzetes jó hírüket, rendkívül szervezetten védekeztek, fizikális fölényüket és gyorsaságukat kihasználva nagy százalékkal nyerték meg párharcaikat, és a megszerzett labdákkal villámgyorsan váltottak át támadásba.

A mieink is dicséretesen fegyelmezetten, zártan védekeztek, de néhány alkalommal így is meggyűlt a bajuk a szerbek támadóival, akik gyorsan, labdabiztosan játszottak, és az első negyedórát követően egy-két alkalommal sikerült megbontaniuk a hátsó alakzatunkat. Szerencsére Székely György remek napot fogott ki a kapuban, három-négy alkalommal is nagyot védett. A magyar válogatott nehezen találta az ellenfél remek védekezésének ellenszerét, kénytelenek voltunk hosszú labdákkal keresni a támadókat, de a felívelések nem voltak kellően pontosak, vagy elöl nem tudtuk megnyerni a párharcokat ahhoz, hogy helyzetbe tudjunk kerülni.

476493056

A második félidőt a szerbek kezdték fölényben, de az 57. percben jött a fordulat: megszereztük a vezetést, mégpedig egy nagy szerb helyzet (Jankovics 11 méterről, nagy helyzetből rosszul találta el a labdát) után vezetett kontrából. Kalmár Zsolt kapott labdát, nagyszerűen tört kapura védője mellett, majd okosan visszapasszolt az érkező Mervó Bencének, aki 9 méterről a léc alá lőtt, megszerezve ötödik találatát a vébén (0-1). A gólunk után a szerbek igyekeztek nyomást gyakorolni a kapunkra, de ez egyben azt is jelentette, hogy több kockázatot kellett vállalniuk, ami megnyitotta a lehetőséget a magyar kontrákra. A 72. percben egy ellentámadásból Kalmár ütempassza után Zsótér Donát tört kapura a jobbösszekötő helyén, de egy védő szorításában, futtából a kapu mellé lőtt.

A magyar válogatott játékosai hatalmasat küzdöttek, fegyelmezett játékkal, a brazilok ellen egyszer már bemutatott hősies védekezéssel tartották az előnyt, és egy-két kontrára is futotta az erejükből. A rendes játékidő végéig tartottuk a vezetést, de a 91. percben kiegyenlítettek a szerbek: egy jobb oldali szöglet után Saponjics fejelt 5 méterről a magyar kapu bal oldalába (1-1). Még volt bő két perc a hosszabbításból, és ebbe a rövid időbe is belefért egy fontos esemény: Gajics húzta vissza a bal oldalon Nagy Dominikot, ezért megkapta a játékvezetőtől a második sárga lapját, így emberelőnyben zártuk a mérkőzés rendes játékidejét, és kezdtük meg a 2x15 perces hosszabbítást.

476497162

A ráadásban fordult a kocka, emberelőnyben átvettük az irányítást, és a szerbek voltak kénytelenek behúzódni a saját kapujuk elé. Az első 15 perc magyar mezőnyfölénye nem hozott helyzeteket, és a második 15 percben sem találtunk fogást a 16-osuk előtt tömörülő szerbeken. A 118. percben eldőlt a mérkőzés, egy jobb oldali szerb támadás végén Talabér Attila próbálta kirúgni a kapu elé betett labdát, de nem jól találta el azt, és Székely György fölött a saját kapujába továbbított (2-1). A hátralévő percekben nem sikerült egyenlíteni, Szerbia jutott a legjobb nyolc közé, a magyar válogatott számára pedig véget ért a világbajnokság. A mérkőzés végének történéseihez tartozik, hogy Zsótér Donát az utolsó percekben hátsérülést szenvedett, ezért a szélsőt a lefújás után kórházba vitté. Szerencsére nem volt szükség beavatkozásra, egy gyors vizsgálat után elengedték az orvosok, a sérülését hazaérkezése után itthon kell kezelni.

- Elsősorban büszke vagyok a csapatomra, mert nagyszerű mérkőzést játszottunk egy kiváló ellenféllel szemben - értékelt a mérkőzés után Bernd Storck sportigazgató. - Tudtuk, hogy kevés helyzetünk lesz, és azt is, hogy döntő lesz azok megfelelő kihasználása, sajnos ma két nagyon hasonló erősségű csapat mérkőzésén nem sikerült megfelelő eredményt elérnünk. Ezen a mérkőzésen látszott, mekkora előny, hogy Szerbiában bátran szerepeltetik legmagasabb szinten a fiatalokat klubjaikban, a magyar szövetség hasonló irányú törekvéseit igazolja, hogy ezen a vb-n a mi játékosaink is igen magas szinten bizonyították versenyképességüket.

A magyar válogatott csütörtökön, helyi idő szerint 10 órakor indul haza Magyarországra.

U20-as világbajnokság, nyolcaddöntő:
Szerbia-Magyarország 2-1 (1-1, 1-1, 0-0)
Szerbia: Rajkovics – Gajics, Veljkovics, Babics, Antonov – Zdjelar, Makszimovics – Zsivkovics, Grujics (Gacsinovics, 78.), Jankovics (Saponjics, 59.) – Mandics
Magyarország: Székely György - Osváth Attila, Kecskés Ákos (Talabér Attila, 55.), Lenzsér Bence, Tamás Krisztián (Nagy Dominik, 73.)- Nagy Ádám, Vida Máté - Zsótér Donát, Sallai Roland (Forgács Dávid, 59.), Kalmár Zsolt - Mervó Bence
nyomtatás
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Utánpótlás válogatottak

  A hazai utánpótlásfutball idei legfontosabb eseménye az új-zélandi U20-as világbajnokság volt, amelyen a magyar válogatott is részt vett.

  Utánpótlás 2015: vb-n járt az U20-as válogatott
 • U21

  Vida Máté szerint komolyan kell venni a miniállam válogatottja elleni csütörtöki Eb-selejtezőt.

  U21: türelmes, de határozott játék kell Liechtenstein ellen
 • U21

  Az Eb-selejtező sorozat előtt álló U21-es együttes augusztus 12-én az olasz válogatottat fogadja Telkiben, de előtte még részt vesz egy összetartáson az MLSZ edzőközpontjában.

  Telkiben készül az olaszokra az U21-es válogatott
 • U20

  Mervó Bence holtversenyben a vébé góllövőlistájának élén végzett.

  Szerbia az U20-as világbajnok, Mervó Bence társgólkirály
 • U20

  A brazil és a szerb válogatott jutott be az új-zélandi U20-as világbajnokság döntőjébe.

  U20: korábbi ellenfeleink játsszák a vb-döntőt
 • U20

  Az MLSZ sportigazgatója úgy véli, hogy az U20-as válogatott játékosainak biztosan helyük van az NB I-ben.

  Bernd Storck: A fejlődés a legfontosabb!
 • U20

  A kedd reggeli kiadós tengerparti sétával indult az U20-as keret tagjai számára, majd az ebéd és csendes pihenő után délután, 16 órakor a helyi, teljes mértékben fedett stadionban vezetett egyórás edzést Bernd Storck sportigazgató.

  U20: A hazaiak biztatása is a csapatot segíti
 • U20

  U20-as válogatottunk 2-0-ás vereséggel zárta a csoportkört az új-zélandi világbajnokságon, de így is továbbjutott a nyolcaddöntőbe, ahol Szerbia lesz az ellenfele.

  U20: harmadikként jutottunk tovább, Szerbia következik
 • U20

  A szombati nap már teljes mértékben a Nigéria elleni harmadik csoportmérkőzésre való felkészülés jegyében zajlott, New Plymouthban. A délelőtt folyamán a játékosok egy része az edzőteremben végzett gyakorlatokat, míg egy másik társaság ellátogatott a Pukekura parkba, és itt ismerkedett a környék szubtrópusi növényzetével.

  U20: A folytatásban is száz százalék kell
 • U20

  A Brazília elleni, drámai körülmények között 2-1-re elveszített csoportmérkőzést követően azonnal megkezdték a regenerálást a mieink.

  U20: senki ellen sincs félnivalója a csapatnak